zenicaonline@gmail.com

Fotoreportaža – Jevrejsko groblje u Zenici

Priredio: Leon Radić, kolporter

Već danima mi Leon najavljuje da će čim otopli otići i napraviti fotoreportažu o jevrejskom groblju u Zenici. Nisam imala pojma o čemu govori pa sam sa nestrpljenjem iščekivala prve sunčane dane da bih vidjela fotografije. U petak je ta najavljenja reportaža i realizovana i lično sam bila iznenađena onim što sam vidjela.

Spomenici koji se nalaze tu su stari u prosjeku oko 100 godina. Čitavo groblje već nagriza zub vremena a kako sam vidjela na fotografijama posljednji ukop je obavljen davne 1964. godine. Mirsad Đulbić mi je rekao da je samo groblje staro oko 150, ako ne i više godina. Nalazi se na putu prema Raspotočju, sa desne strane. Zanimljivo podsjećanje na vremena koja su ostala daleko iza nas.

Kako sam vidjela danas transparent na ulici koji čestita Pesah mislim da se ova fotoreportaža lijepo uklapa u današnji dan.

P.S. Iza fotogalerije pročitajte “Priču o jevrejskom groblju” iz knjige Vlastimira Jovića „Zenica koje više nema“

Priča o jevrejskom groblju

Finansijskom pomoći „Izgradnje“, „Premiz“-a i RMK Prometa ograđeno je jevrejsko groblje a radove je izvela Izgradnja. Tim povodom, Opštinski odbor SUBNOR-a Zenica uručio je pomenutim RO prigodne zahvalnice. U ovom kontekstu vrijedno je istaći da je planirano podizanje spomen obilježja Jevrejima koji su poginuli kao učesnici NOR-a ili bili žrtve fašističkog terora. O istorijatu zeničkih Jevreja i njihovom groblju dragocjene podatke dobio sam od Muhameda Kratine iz Muzeja grada Zenice.

– Prve jevrejske porodice naselile su se u Bosni poslije njihovog protjerivanja iz Španije i Portugalije. Bilo je to početkom XVI vijeka. Najprije su došli u Sarajevo, odakle su počeli postepeno da se naseljavaju po svim većim centrima u BiH. Prvo su krenuli u Travnik, najvjerovatnije u doba kada je postao vezirski grad. Iz Travnika su se raseljavali u manja mjesta: Bugojno, Jajce, Livno, Tešanj, Zenicu, da bi se kasnije naselili u još 17 mjesta u BiH. Velike i razgranate jevrejske porodice koje su se uglavnom bavile trgovinom u unutrašnjosti BiH bile su – Salomi u Travniku, Pesahi u Derventi, Polaki u Banjaluci, Danoni u Gračanici, Baruhi u Bijeljini i Trinki u Zenici.

Na osnovu popisa stanovništva iz 1879. Godine u BiH je bilo deset hiljada i 204 Jevreja. U Zenici ih je bilo 294. Po broju jevrejskog stanovništva Zenica se nalazila na šestom mjestu, poslije Sarajeva, Travnika, Bijeljine, Banjaluke i Tuzle.

Jevreji su u Zenici imali svoj hram na kojem su dominirale dvije bijele ploče sa ispisanim božjim zapovijestima. Za vrijeme drugog svjetskog rata, kao i u drugim mjestima BiH gdje su postojali hramovi, teško je demoliran. Članovi Jevrejske opštine poklonili su hram našem gradu i u njemu je smješten dio Muzeja grada Zenice.
Zenički Jevreji su u periodu drugog svjetskog rata teško stradali. Od 196, koliko ih se zateklo u vrijeme formiranja Pavelićeve Nezavisne Države Hrvatske, od ustaša ih je stradalo 172. Prva grupa zeničkih Jevreja u kojoj su bila 44 lica, uglavnom muškarci, odvedena je 20. septembra 1941. godine u Jasenovac, a 1942. godine u tri grupe u jasenovački logor odveden je i najveći preostali dio zeničkih Jevreja, tako da ih je samo 25 preživjelo rat.

Jevrejsko groblje u Zenici pruža se na području Raspotočja, sa 116 grobnica različite starosti na površini od hiljadu i 900 kvadratnih metara. Najstariji spomenici najvjerovatnije datiraju iz prve polovine XVIII vijeka, vremena kada su se prvi Jevreji doselili u Zenicu. Osnovano je pretpostaviti da su to bili preci iz porodice Trinki. Neophodno bi bilo izvršiti analizu natpisa na nadgrobnim spomenicima, da bi eventualno starosna granica groblja bila precizno utvrđena. Dio natpisa je na hebrejskom jeziku. Po formama, nekoliko nadgrobnih spomenika su veoma stari i upoređivanjem sa spomenicima na Jevrejskom starom groblju u Sarajevu, mogli bi da budu uvršteni u prvu polovinu XVIII vijeka.

Eto toliko ovaj put o zeničkim Jevrejima i njihovom groblju. Negdje sam pročitao da su uglavnom bili nastanjeni pored čaršije a osim porodice Trinki poznata su i prezimena – Danon, Elazar, Baruh, Montiljo, Ozmo, Papo, Pinto, Salom, Libling, Vajs…

About the Author

Related Posts

  1. Namik

    Taj put vodi na podrucje Gradac gdje se nalazi nasa zemlja i vikendica; (nas rahmetli otac je nekad gajio i pitome jagode za zenicko trziste). Prosao sam pokraj ovog groblja hiljade puta, kao djecak…Groblje je dugo vremena zapusteno….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: