zenicaonline@gmail.com

Zeničke stranice na internetu – (2. dio Srednje škole)

Da nastavim sa analizom prisustva zeničkih obrazovnih institucija na internetu. Nadležno ministarstvo za srednje i osnovne škole jeste Kantonalno ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Srednjih škola u Zenici ima ukupno jedanaest.

Na stranici ministarstva piše da se gimnazija zove Opća, međutim sad je to Prva gimanzija Zenica. Tu se ipak ne radi o tome da u ministarstvu ne znaju naziv škole nego je stranica malo neažurna. Ova škola ima svoju web stranicu na adresi www.gimnazija-ze.com.ba. Ne znam čemu služi jer je prilično siromašna i ne pruža neke konkretne informacije, čak mislim da odavno niko nije ništa konkretno radio na njoj.

Zenica ima još Pedagošku gimnaziju koja se sada, čini mi se, zove Druga gimnazija Zenica. Na webu je ima samo na Wikipediji, a ako slučajno imaju web stranicu onda su je dobro sakrili jer – nisam je pronašla.

Stručna zanatska škola u Zenici se nalazi na Bilmišću, a na webu su na adresi www.szskola.com.ba. Datum zadnjeg ažuriranja stranice je 17. mart 2008. godine, a sama stranica spada u red onih “neka i nas ima na tom internetu”.

Srednja tehnička škola Zenica ima vrlo čudnu web adresu. Web prezentacija im je nekako tijesna, ima neke uobičajene informacije o profesorima, oblastima koje se izučavaju i slično, ali koliko sam uspjela vidjeti zadnjih nekoliko godina niko nije osvježavao stranicu. Možete ih pogledati na http://www.tscze.com.ba/.

Ekonomska škola Zenica ima web adresu www.ekonomze.com.ba na kojoj piše da je stranica ugašena zbog popravke. Ne znam da li je to trenutno stanje ali eto, bar imaju web adresu pa moguće uskoro dobiju i web stranicu.

Srednja muzička škola u Zenici ima svoj blog na smsze.blogger.ba. Taman sam pomislila da prate nove trendove a onda ugledah datum zadnjeg teksta – juni 2008. godine. Šteta, a tako su dobro krenuli. Tako sam napisala na početku a onda sam u komentaru dobila ispravku koja me jako obradovala. Naime, Srednja muzička škola u Zenici uvodi projekat Elektronskog dnevnika i već je u finalnom stadiju realizacije. Stranica je već online i možete je pogledati na Internet portal Srednje muzičke škole Zenica. Ovo što sam vidjela mi se jako sviđa i pretpostavljam da će biti korisno učenicima, roditeljima i zaposlenicima.

Specijalna srednja škola, Stručna industrijska škola, Medicinska škola i Mješovita srednja škola nemaju nikakvu internet prezentaciju.

Na kraju dođoh i do gimnazije KŠC “Sveti Pavao”. Oni imaju svoj odjeljak na zajedničkoj web stranici KŠC-a. Prilično su ažurni, stranica ima sasvim dovoljno informacija i po mojoj ocjeni ubjedljivo je najbolja od svega što sam srela prilikom ovog malog istraživanja.

Zaključak koji na kraju moram reći jeste da je ovo sve prilično siromašno, da ne kažem jadno. Da ne uzimamo u obzir to što veći dio ovih škola u svom planu i programu ima i predmet informatika. O čemu uče ne smijem ni pomisliti, ali sasvim sigurno znam da bi uz malo truda svaka škola putem web stranice mogla ostvariti dobru komunikaciju sa svojim učenicima. Da ne govorim o tome da bi mogli čuti na jedan jednostavan način njihove prijedloge za poboljšanje nastave.

U svakom slučaju nadam se da će naše školstvo uskoro ući u 21. vijek.

About the Author

Related Posts

 1. Alma Ban

  Jednom prilikom sam i sama gledala neke od ovih skola i dosla do istog zakljucka : bijedno. Srednja tehnicka skola, koja ima profesore informaticare, nije takoreci napravila nista, a kako onda ocekivati od ostalih skola. Kada bi na ovom planu angazovali ucenike, vjerujem da bi bila skroz drugacija situacije. Pitanje je koliko se profesora koristi uopste racunarom i internetom. Bilo bi divno imati slike maturanata i profesora , pa i iz starijih generacija na ovakvim web stranicama. I stranica nadleznog ministarstva je jako losa. Trazila sam oglase koje objavljuju u Nasoj rijeci, ali tamo o tome nema ni spomena. Mislim da se slabo i azurira.

 2. mickeyze

  Srednja muzicka skola uvodi projekat Elektronskog dnevnika i vec je u finalnom stadiju realizacije.
  Stranica je online : http://www.smuze.ba

 3. zenicaonline

  Ovo je super i za svaku pohvalu! Odmah ćemo napraviti ispravku u tekstu!

 4. kozolec

  Žalosno je da nemamo refreširane stranice srednjih škola i da je stanje uopšte ovakvo kakvo jest. Bilo bi dobro da se osvrnemo na službenu stranicu Zenice, jer ako je ona slaba (a jeste) onda naše kritike na stranice srednjih škola nisu opravdane.
  Usput… ZO u nekim sferama predstvaljanja grada nudi mnogo više od službene stranice Zenice.
  Pozdrav!

 5. AmerDurmo

  Web stranica Tehnicke skole je http://www.tscze.com.ba !
  Uzivajte 😉

 6. zenicaonline

  @AmerDurmo: Ubacili smo – je li ovako? I hvala 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: