zenicaonline@gmail.com

Zeničke stranice na internetu – (1. dio Univerzitet)

Piše: Hana Kazazović

Čitam istraživanje o Broju korisnika interneta u BiH koje je radio Gfk BH. Ima tu raznih podataka, a najzanimljiviji je podatak da se 35% Bosanaca i Hercegovaca služi internetom. Broj korisnika opada sa godinama što je, kažu, očekivano, a takođe je veći broj korisnika među obrazovanijom populacijom. Takođe istraživanje kaže da tek 29% ljudi ima pristup internetu kod kuće.

Ne znam da li je moguće doći do podatka koliko je korisnika interneta u Zenici, ali ne vjerujem da odstupamo od prosjeka. Međutim, mene je sve ovo ponukalo da napravim malo istraživanje o prisutnosti Zeničana na internetu.

Krenula sam od “proizvođača pameti” u Zenici – univerziteta, fakulteta i škola. Pa da vidimo čega sve tu ima…

Univerzitet u Zenici je formiran 2000. godine. Imaju svoju web stranicu na www.unze.ba . Sama stranica ima mnogo korisnih sadržaja, od informacija o istoriji i nastanku univerziteta, preko podataka o upravi i njihovih kontakata do informacija za studente. Što se tiče ažurnosti stranice čini mi se da je stranica prilično ažurna. Jedino je dio koji govori o konkursima za upis malo star pa se tu nalazi Konkurs/natječaj za upis studenata u prvu godinu studija na Univerzitetu u Zenici u akademskoj 2008/2009. godini .

U dnu web stranice univerziteta se nalaze linkovi za svaki fakultet posebno. Tu je Fakultet za metalurgiju i materijale, Mašinski fakultet u Zenici, Pedagoški fakultet, Ekonomski fakultet Zenica, Pravni fakultet, Zdravstveni fakultet i Islamski pedagoški fakultet. Koliko sam uspjela na brzinu vidjeti sve ove stranice pružaju solidne informacije svojim studentima i u najvećem broju slučajeva su aktuelne.

Osim fakulteta pronašla sam i stranicu Unije studenata univerziteta u Zenici – www.su.unze.ba za koju nisam shvatila je li možda u izradi ili je to sve što nudi. Naime, ne nudi ništa osim broja telefona i adrese pa ko želi saznati nešto više o ovoj uniji moraće ih nazvati. Tu je takođe i web stranica Studenstskog centra Zenica – www.sc.unze.ba. To je u stvari stranica studentskog doma u Crkvicama i prilično je siromašna. Čak su i “aktuelnosti” stare čitavu godinu. Za kraj ovog dijela o visokoškolskim ustanovama moram spomenuti i web stranicu Metalurškog Instituta Zenica – www.miz.unze.ba. Imaju je, za početak je i to nešto.

U suštini, dobar podatak je da sve visokoškolske ustanove u našem gradu imaju svoju internet prezentaciju. Jedinu zamjerku imam na dizajn, negdje na ažuriranje, ali u prosjeku je sve to zadovoljavajuće. Složićete se sa mnom nakon što u “idućem broju” vidite kakvo je stanje u srednjim i osnovnim školama.

About the Author

Related Posts

  1. Cogo

    Zalosno je da nam treba toliko vremena da shvatimo znacaj interneta. Pitanje je koliko dugo ce trebati da nas univerzitet ili jedan od fakulteta ponudi svojim polaznicima nastavu putem interneta sto je sasvim normalno u zapadnim zemljama a i relativno jeftino za uraditi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: