zenicaonline@gmail.com

Snaga doma

Od danas ćete kao Gosta kolumnistu moći čitati i Lamiju Hodžić. Rođena je 01.10.1989. godine u Zenici, trenutno studentica druge godine Žurnalistike na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Završila je Prvu gimnaziju u Zenici, a aktivno se bavila glumom 14 godina kao član Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica. Ostvarila je uloge u mnogo predstava i jednom kratkom igranom filmu. Mnogo voli umjetnost, a ulaže i mnogo truda i snage u obrazovanje, jer je zainteresovana za naučnu nadgradnju.

Piše: Lamija Hodžić

Odeš, pa se vratiš, tako teče život.

Ostaviš svugdje dio sebe, prođeš ulicama raznim, da bi se opet vratio u onu gdje ostavio si dom svoj.

Mjesta gdje živim više imam, tačnije dva, Zenica – moj dom i ognjište i Sarajevo – mjesto za koje me veže fakultet. Na ta dva mjesta prolaze dani svijetli i tamni, radosni i tužni. Različita mjesta su ta, što po okruženju to i po izgledu i duhu. Jedan ima duh doma pravog, toplog i milog, a drugi ima duh prolaznog, trenutnog.

Čudni su putevi ljudski, čudne su prilike kroz koje čovjek mora proći da bi imao ono što nazvaše životnim iskustvom. Čemu to? Valjda to ima svrhu ispunjenja života ljudskog, jačanja duha ljudskog, jačanja bića ljudskog.

Tako i ja – odem, pa se vratim. Odem u svijet drugi, gdje gradim jedan dio sebe, a drugi dio uvijek ostavim na mjestu odakle sam pošla, ostavim u svom prvom svijetu. Onda će se ta dva svijeta sjediniti kada za to dođu prilike, pa ću onda biti puniji čovjek – čovjek što živje u lijepa svijeta dva, da bi izgradio sebe. Gradim tako ciglu po ciglu, dan po dan, živeći u dva svijeta, prelazeći čas tamo, čas ovamo. A ustvari, sve sam to jedna ja, samo dio svog jedinstva gradim ovdje, a dio tamo. Dinamična gradnja jednoga bića, doista.

Ali, imam i čarobni trenutak smiraja. On je na prelazu između dva spomenuta svijeta. Ali nije svejedno na kojem prelazu, iako je prostorno isti, različit je smjer u kojem prelazim. Moj čarobni trenutak smiraja je u onom prelazu iz smjera drugog, prema prvom svijetu.

Kad zaluta ljeto u tmurne dane, kad čarobna rijeka svjetluca od sjaja sunca velikog, kad ugledaju oči moje drvored zelenih ponosnih bića – tad dođe moj neprocjenjivi čarobni trenutak smiraja. A onda kad udahnem miris grada ponosnog, pomislim na majčine ruke koje će uskoro obgrliti moje umorno tijelo, na toplinu doma mirnog i na ljubav posijanu u srcima.

I onda se srce mirno utiša, a zatim se duša napuni snagom za ponovni odlazak koji će doći.

Doći će i odlazak, ali i povratak. To mi niko uzeti ne može. Moj dom, moje ognjište, moju lijepu Zenicu. Svaki put joj se sve više i više divim, jer je moja, i rijeka i polje i svaki kutak njen.

Odeš, pa se vratiš, tako mi teče život.

Neka… samo neka teče…

About the Author

Related Posts

  1. Amar

    Malo tesko stivo za prvi dan godine.. : ) ali go Lamija \o/

  2. Lamija

    Hehehe, hvala :-))

  3. selmagis

    Sretan put sanjarki kroz realnost.

Leave a Reply

%d bloggers like this: