zenicaonline@gmail.com

Sjećate li se ovog spomenika?

Juče smo od našeg čitaoca Medenog (to je nick) dobili na mail jedno pitanje. Naime, on nam je poslao fotografiju spomenika koji je nekad krasio Trg na željezničko – autobuskoj stanici i pitao nas da li možda znamo šta se desilo sa njim. Nismo mi znali ali jeste gospodin Mirsad Đulbić pa vam prenosimo informaciju i fotografiju spomenika, da se podsjetite kako je izgledao.

Trg se nekada zvao Trg omladinskih radnih brigada, sada je Stanični trg.

Spomen obilježje je podignuto iz počasti radu Zeničana. Podignut je od strane preduzeća “Vatrostalna” i to je bilo naznačeno na pločici koja je bila s druge strane ovoga spomenika, a na strani odakle je fotografirano, bila je voda iliti česma, postavljena na postamentu u obliku paralelopipeda sa kvadratnom osnovom.

Spomenik je rađen u bakru na čeličnoj osnovi. Kako je bakar na cijeni a krenuo rat, tako je i bakar “odlepršao”. To je sudbina onoga najvažnijega – skulptura od bakra. Ostalo je išlo svojim tokom, pa na kraju nestalo sve.

P.S. Sliku možete povećati ako kliknete na nju.

Zenički suvenirireklamadzunglasiva

About the Author

Related Posts

 1. Kasim

  Cudno da ja to nisam primijetio.Ja sam vec duzi period u Americi, i skoro svake godine dolazim.Ali eto nisam primijetio da nema tog spomenika.Prosto nemogu da povjerujem.Moze li neko da kaze sta je sad na tom mjestu.

 2. MSC

  Trenutno se na tom mjestu nalaze rusevine tog istog spomenika. Ostao je samo ovaj betonski dio – a bakar je ‘nestao’!

  Jedno pitanje za pisca ovog clanka:
  Sta je spomenikom koji se nalazio pored lamele. Meni se cini da je bio jedan ispred slasticarne Europa, a jedan je bio izmedju lamele i istocne tribine Bilinog polja. Mislim da je jedan od njih predstavljao spomenik Kulinu Banu u znak sjecanja na njegov skup na Bilinom polju odrzan 1203.godine. Dakle, sta je sta tim spomenicima, jesul jos uvijek tu?

 3. Pingback: Zenica Online – novosti i price iz Zenice » Nekad i sad – spomenik na stanici

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: