zenicaonline@gmail.com

Mini izložba – stare slike Zenice

Donosimo vam mini izložbu starih slika Zenice.

Slike nam je sa jednog kalendara skenirao i poslao prijatelj “Zenica-Online” supersonic kojem se ovom prilikom od srca zahvaljujemo.

About the Author
 1. Kasim

  Odlicno! Ovo sam sve prepoznao,ali bi mozda na neki trebalo malo objasnjenje gje je to.Ovi mladji se ne sjecaju, ali ne bi skodilo ni nama starcima ponekad neka rijec.U svakom slucaju “HVALA” i nastavi.

 2. Malany

  Moze li mi neko, please!, ako vam nije problem, reci gdje su uslikane slike: 8, 9 i 12(ova zadnja, jer naziv joj je 03). Mada mislim da znam za 8 i 9, al nisam sigurna. Hvala!
  Radujem se novim slikama i pricama o Zenici 🙂

 3. supersonic

  zadnja slika (zenica 03) je na carini. vidi se nekadasnja rampa preko uskotracne pruge, sa desne strane se sada nalazi vulkanizer lutvo, s lijeve strane su slasticarna, mesnica i staklarska radnja koje se i sada tu nalaze. pravo je titova ulica.
  najjednostavnije receno, ovo je raskrsnica kod lutve, a iza ledja fotografa je sada masinski fakultet.

 4. miro vinduska

  sl 12 mislim da su kuce bilosevica na pocetku kineskog od strane pijace. sl.01u kuci ispred hotela Metalurg je nekad bio kajakaski klub sl. 10 kineski zid ispred prazan prostor gdje je sagradjena RK Beograd. 04 drveni most iza izgradnja novog 0 sl. 05 bilino polje uz kucu do tribina vidi se platno od ljetnog kina sl 06 iza drveca se vidi muzej desno je bila zandarmerija i kroz nju prolaz na odmut,lijev napola srusene kuce je bilo prenociste,iza se vidi i dzamija koja se nalazi kod RK. sl 07Ulaz u zeljezaru preko pasarele kapija 2 sl.08 Titova ulica kockasti krov sa desne strane je Bivsa NA-MA robni magazin ili sada Zenicanka. sl.09 stadion lijevo od st. je socijalno a iza c-zgrade,zeljeznicke itd..u desnom uglu stadiona je kuca dede Malkoca koji je sa prozora prodavao gledaocim kospice. sl o10 plato ispred zelj.stanice gdje sada benzinska pumpa a prije je bio pstavljen ringispil. sl.11 djamija na jaliji sl 03 prelaz preko pruge na Carini desno se sada nalazi vulkanizerska radnja rahmetli Lutve Fejzaviga

 5. Mirsad Đulbic

  @ Malany:
  Slika Stara-Zenica08 prikazuje Titovu ulicu. Na desnoj strani su zgrade negdašnjeg suda, a prije toga hotela, sada na spratu razne NVO, dalje niže prizemnica u kojoj je sada Lutrija BH, a niže Šestića kuća, u čijem prizemlju je sada prodavaonica Fiting. Ostalo prošetajte sami.
  Slika Stara-Zenica09 snimljena vjerovatno sa hotela Metalurg, prikazuje, prednji plan s lijeva na desno: gradski stadio (dok je bio sa šljakom), do njega lijevo vidi nedovršena zgrada Socijalno, centralno dole je Donja maha Bilono polje. Sliku popunjava C-naselje i tri zgrade naselja željezničara (dvije se dobro vide).
  Slika Stara-Zenica03 prikazuje dio sada Fakultetske ulice, na “rampi” uzane pruge, a iza rampe se vidi početak Titove (Carina). Kuće s lijeve strane su još na svom mjestu, a kuća na desnoj nema odavno, a tu je servis Lutve za gume i pranje vozila.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: