zenicaonline@gmail.com

Ivo Andrić u Zenici 1915-17 g.

Piše: Mirsad Đulbić

U Matici rođenih crkve Svetog Ivana Krstitelja u Travniku, pod rednim brojem 70, stoji da je 9. oktobra 1892. godine rođen Ivan, sin Antuna Andrića, podvornika i Katarine Andrić, rođene Pejić. Budući veliki pisac rodio se u Travniku sticajem okolnosti, dok mu je majka boravila u gostima kod rodbine. Andrićevi roditelji bili su Sarajlije. Očeva porodica decenijama se tradicionalno bavila kujundžijskim zanatom. Andrić ostaje bez oca kao dvogodišnji dječak. Suočavajući se sa besparicom, Katarina Andrić jedinca Ivu daje na čuvanje muževljevoj sestri Ani i njenome mužu Ivanu Matkovšiku u Višegrad. Ovaj grad će na Ivu Andrića fascinantno djelovati u daljem životu. Andrić završava osnovnu školu, a potom se vraća majci u Sarajevo, gdje 1903. godine upisuje Veliku gimnaziju. Potom studira na filozofskim fakultetima u Zagrebu, Beču i Krakovu.

Na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, na vijest o sarajevskom atentatu, Andrić napušta Krakov. U Split dolazi iz Rijeke početkom jula 1914. godine, a bude uhapšen 28. jula, radi pripadnosti pokretu „Mlada Bosna“, te 15.augusta 1914. prebačen u Rijeku, potom u Zagreb, te u Peštu, i na kraju je stigao 19.augusta 1914. u Maribor. Oslobođen je iz Maribora radi nedostatka dokaza 20.03.1915. godine. Htio je ostati u Zagrebu, ali policija je preporučila da se ne zadržava. Stiže vozom u selo Ovčarevo (kod Travnika) 22.marta 1915. godine, gdje mu je stanovala majka.

Početkom jula 1915. g. fra Alojzije Perčinlić dobija nalog da preuzme župu Zenica i da napusti župu Ovčarevo. Vjerovatno je to bio 12. juli 1915. godine. Sa fra Perčinlićem u Zenicu putuju Ivo i njegova majka. Za Zenicu kaže da je zadimljena i teška za disanje. Kako je bio pod ograničenim kretanjem (konfinacijom), morao se prijaviti policiji, međutim u policijskim arhivima toga doba nema podataka da je Ivo Andrić bio pod konfinacijom – oganičeno kretanje i redovito javljanje u policiju.

Za vrijeme boravka u Zenici, prvo je stanovao u župnom dvoru Sv. Ilija, a onda kao konfinanta su ga vlasti prebacile u Kaznionicu – Zenica. Tako piše u njegovoj biografiji, ali u knjigama župe Sveti Ilija nema ništa o tom boravku. Ostaje misterija gdje je stvarno stanovao. Župa Sv. Ilije je tada bila u Crkvicama, te je nekako 1915. godine preseljena u župni dvor uz crkvu Sv. Ilije. Ne postoje dokazi da je stanovao u župnom dvoru. U Matičnim knjigama sadašnjega Kazneno – popravnoga zavoda, ranije zvanog Kaznionica Zenica, uopće nema podataka da je Ivo Andrić, sin Antuna, bio u Kaznionici. Postoji u matičnim knjigama Kaznionice Zenica, samo jedan Andrić P. Ivo, ali ne u 1915. nego 1912. godini! U kasnijim godinama niti jedan Ivo Andrić nije zabilježen u matičnim knjigama Kaznionice kao zatvorenik. Nameće se zaključak da uopće nije bio u Kaznionici niti jednoga dana. U biografiji Ive Andrića se nigdje ne spominje koliko je navodno bio u Kaznionici Zenica. Obzirom da Andrić nije bio darežljiv u davanju podataka o sebi, to je sasvim normalno. On nije nikada ni kročio u svoju rodnu kuću!

Bio je u Zenici do marta 1917. godine (cca 20 mjeseci), kada je regrutovan u jedinicu politički nepodobnih, umjesto kao obrazovan čovjek u đačku četu. Ostaje u vojsci, prema dokumentaciji do februara 1918. godine, ali u stvarnosti je amnestijom od 3.jula 1917. godine otpušten i oslobođen prinudnog mjesta boravka, te je tada otišao u Višegrad, pa ponovo mobilisan ali se razbolio i poslan na liječenje u sarajevsku vojnu bolnicu, odakle je prebačen u Zenicu u Reservespital (Vojna ambulanta) gdje ostaje par mjeseci. Već 3.novembra 1917. je došao u bolnicu Sestara milosrdnica u Zagrebu. Slijedom ovih događaja, prozilazi, da je Ivo Andrić mogao biti tada u Zenici najviše do dva mjeseca. Iz Zenice uz pomoć tada moćnoga antiratnog lobija hrvatskih intelektualaca, prebacio se u njihov centar u zagrebačkoj bolnici Sestre milosrdnice .

Lokacija Vojne ambulante (Reservespital) u Zenici je bila preko puta Kaznionice (dvije prizemne zgrade), u kojoj su bile prostorije oficirskoga kluba.

Sve u svemu, od jula 1915. do 2.novembra 1917. godine, Ivo Andrić je u Zenici za svoja dva boravka, proveo cca 22 mjeseca.

Zenički suvenirireklamadzunglasiva

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: