zenicaonline@gmail.com

Hamdina pekara

Piše: Miro Vinduška

Kao prvo – pripremite maramice, bilo papirne, platnene, a u nedostatku istih može i rukav poslužiti.

Nekada kad bi se vraćali sa žurke, igranke, koncerta, nečijeg rođendana ili jednostavno specijalno tamo išli. Ko se još ne sjeća Hamdinih kiflica u 2 sata noću? Pa ona sfera zajebancija, raje sa svih krajeva Zenice. Čak nas je redovno i milicija obilazila i pridružila nam se jer nismo pravili probleme. To je bilo mjesto gdje su svi dolazili zbog jedne te iste stvari – vrućih kiflica i lijepog druženja.

A sada pripremite maramice. Mi smo imali jednog jarana konobara u Lovačkom domu, Ključić se zvao. Je li mu to bilo prezime ili nadimak ne znam. Bio je iz Travničke kao i ja i ne može bit’ loš čovjek. On bi nam tepsiju kapljevine ostale od pečenja jagnjetine ostavio iza šupe prekrivenu kartonima. Neko od nas bi otišao donijeti a neko na staru pijacu kupiti paprika od onih što su spavali na vrećama ispod stola i čuvali preko noći. Pekar bi paprike stavio u tepsiju i u pećnicu. Obrišite se oko usta, dolazi glavno. Uzeli bi tepsiju onako vruću pa kod studenca posjedamo oko tepsije, pa umači, umači, a kapljevina sve klizi malo u grlo a malo niz vrat. Sve tako dok neko ne poviče “Udahnite malo zraka, pogušit’ ćete se!” Ali oči gladnije nego stomak. Ama brate, lijepo je samo i pogledat’ onu tepsiju paprika a pomirisati poezija.

Odoh malo leći na kauč i sanjariti o tim vremenima. Kad je Hamdina pekara prestala da radi ušla neka tuga u dušu i ne napušta. Da zna koliko nam je boli nanio ubacivao bi svaki dan u Turbe da mu Alah oprosti.

Zenički suvenirireklamadzunglasiva

About the Author

Related Posts

 1. Mirsad Đulbic

  Ključić? Hmmm. Pa ja ga znam onako, ali znam da se punim imenom s nadimkom zvao Muhamed – Dinko Ključić i da je trenutno u penziji, a gdje stanuje nemam pojma. On je legenda Lovačkog doma. Mislim da bi mogao sada imati minimalno 65 godina pa na više.
  Na kapljevini ti hvala Miro. Nisam je ljubitelj. Jedne prilike sam bio u Busovači kod Dede i svu bih ja kapljevinu dao za jednu plečkicu, a može i but, ako je urađen kako valja.
  Po kifle noću, pa nešto mi nije bio ćeif, kao ni društvu. Radije smo čitavu noć razbacivali remi u foajeu starog pozorišta, a portira slali po kifle.

 2. vizionar

  Milsim da svaka generacija zenicke omladine ima svoju pricu o vrucim kiflama…nebitno dali smo isli po njih ili bi nam neko donio…Znali smo i taxi poslati po kifle….U svakom slucaju lijepa prica koja podsjeca na neka dobra stara vremena!

 3. ferid braco ekinovic

  i dan danas puno ljudi se rado sjeca kapljevine iz pekare a jos vise vrucih lepina sa maslacem,biberom,paradajzom u gluho doba noci poslije raznih festi…a pekara je 87 godine prestala da radi zato sto je u to doba zbog raznih drzavnih pravila vezanih za pekarstvo bilo nemoguce pozitivno poslovati…mujin(pekarov)sin

 4. ceca

  Ključići su bila tri brata, Dinko, Esad i Mirsad, mati im se zvala Munira, a otac Nesib vatrogasac i stanovali su u Travničkoj. Kuća im je bila na mjestu gdje je sada kuća Subašića. Imali su još jednog brata Senada koji se kao mlad utopio u Kočevi.
  Miro, svaka Vam čast za ono “ne može biti loš čovjek iz Travničke”.
  P.S. Mama mi suflira da napišem da je moja kuma Katica Galić (bavila se rukometom), A Miro Vi znate o kome se radi poz.

 5. miro

  Katica i ja smo djeca od brata i sestre,dakle prvi rodjaci kako to kazu.Bas fino da znam.Vjerovatno ti onda i roditelje poznajem.u svakom slucaju pozdrav

 6. vizionar

  Ceco, jeli se tvoja mama, mozda zove Mira?

 7. ceca

  za Miru: Moji roditelji su Mirjana Kovačević i Josip Kovačević, a nažalost već je deseta godina kako je tata umro. Vašu sestru teta Irenu redovno vidim i pozdravimo se
  za vizionara: da moja mama se zove Mirjana Mira Kovačević rođ. Miličević

 8. miro

  ako se ne varam ceco vi stanujete u zgradi gdje je bi lalicev kafic.likovi mi jos nisu pred ocima ali po imenima znam sigurno o kome se radi.malo mi se memorija izlizala a slabo se obnavlja ali ce mi nadoci slike.pozdrav

 9. ceca

  Miro u pravu ste, moja porodica je stanovala i još uvijek jedan dio stanuje u Travničkoj, u zgradi gdje je bila Lalićeva kafana, a tata se dugo godina bavio sportskim novinarstvom (ja mislim da su on i rahmetli čika Mesud Đulan bili zenički Momo i Uzeir), a radio je na Rudniku.poz ceca

 10. miro

  sad se sjecam tvoj tata je davno pravio krizaljke za Nasu rijec.A mamu znam jos iz djetinjsva kuca je bila negdje dole preko puta Papirne skroz do ceste B.kidrica.

 11. ceca

  Miro sad kada smo se fino upoznali i prepoznali , kada budete dolazili u Zenicu idmo na kafu. Tačno mama je rođena preko puta Papirne, a sa kumom Katicom je igrala rukomet.

 12. miro

  vazi Ceco dogovoreno.Javit cu se kad stignem

 13. lara

  jest to je moj amida muhamed kljucic

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: