Hakala, zar te nije stid?! | Zenica Online - novosti i price iz Zenice

Saturday, January 23rd, 2010 at 16:53


Visited 2296 times, 1 so far today

Hakala, zar te nije stid?!

Tekst i foto: Hana Kazazović

Već danima po gradu srećem plakate pjevača Nihada Fetića – Hakale, Zeničanina koji pjeva onu poznatu himnu ArcelorMittala “Eh, da mi je osjetiti željezarin miris dima…”. Hakala snimio svoj deseti CD i “Udruženje estradnih izvođača Ze-Do Kantona” organizuje promociju njegovog CD-a skupa sa proslavom estradne Nove godine, u jednom objektu nekad krajem januara.

I sve bi to prošlo pored mene normalno kao i većina dešavanja koja mi nisu interesantna da nisam danas ugledala ove plakate. Poznato je da je kultura plakatiranja u Zenici na dnu, tačnije vlada nekultura, ali ovo je prevršilo svaku mjeru! Ja sam uslikala dva, a izbrojala sam sedam stabala u Travničkoj ulici koja su ovako fino oblijepljena selotejpom i plakatima.

Nisam do sada imala priliku da ih zovem ali sam pronašla telefon Eko-policije i Eko-inspekcije u gradu. Oni se inače nalaze na adresi M.S. Serdarevića 1, odmah pored kafea “Trijumf”, blizu Parne pekare. Broj telefona im je +387 32 249 102, a dodali smo ga i u naše “Korisne telefone i linkove”, ako kad kome zatreba. Znam da je subota i da vjerovatno ne rade, ali čini mi se da je ovo posao kojim se oni trebaju baviti. U krajnjem slučaju, vrlo lako je na osnovu sadržaja plakata doći i do počinitelja ovog nedjela, da ne kažem zlodjela.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Written by:

Filed Under: Foto komentar

Tags:

Trackback URL: http://zenica-online.com/2010/01/hakala-zar-te-nije-stid/trackback/

Comments

 • zondlo dindlo

  January 23, 2010 at 17:30

  pa redovno su plakati po stablima i mnogim drugim mjestima koja nisu predvidjena za to, ali dok se lijene guzice pokrenu to je vec problem za koji oni obicno nemaju rijesenje

 • Mirsad Đulbic

  January 23, 2010 at 21:28

  Nema love da plati plakatiranje na mjestima koja su za to predviđena (na stubovima gradske rasvjete), a vjerovatno nezna za đabno plakatiranje na javnim površinama u obliku vertikalnih cilindara!
  Haj’mo mu skupiti lovu, da ga “poguramo”!

 • Kasim

  January 23, 2010 at 22:19

  Neznam kako to, odjednom svi primijetise Hakaline slike.Eto i ja.Vrlo je cudno da dosad niko nije primijecivao “Ostale”Pa vidite samo kad su stranicki izbori, kuda se sve lijepi, i ko odljepljuje.Ko na koga lijepi i sta se sve ne radi.Cak i stranacke zastave po balkonima, privatnim autima, autobusima a da ne govorim o prodavnicama i izlozima.
  Jos nesto!
  Ove plakate Hakala placa sam i one koji ih lijepe, a stranke to rade iz nasih djepova, i mi sad protiv Hakale.Ja neznam da li postoji gradska uredba koja regulise ovo, a i ako postoji, izgleda da ne vazi.Pa zasto bi onda nekom zamjerili, kad svi cine isto.

 • karabaja

  January 23, 2010 at 22:57

  Sad ce novi izbori, sad ce opet ova stabla sa ekserima desetkama da stradaju “za pravdu i postenje”.

 • schemso

  January 24, 2010 at 15:03

  eto jest hakala doso sad iz njemacke i da maksuzije lijepi slike po stablima..to je neki neobrazovani ili neodgojeni djecacic vjerovatno uradio i to za neku dnevnicu mizernu..,to bih ja tako gledao a vi kako hocete.

 • Dzevad Cosic -Soco

  January 25, 2010 at 05:49

  Prvo bih naglasio da tog ” Hakalu” ne nazivate zenicaninom jer se zna gdje je rodjen ili porijeklom ( OD ?) Drugo to vi Zenicani koji ste ostali u Zenici nikada necete rijesiti,a takve i slicne probleme cete imati sve dok se zemlja ne stabilizuje ( da pretanu odroni i klizanje zemlje prema gradu) , jer sva ta desavanja su se pocela desavati oko devedesetih , pozdrav Soco

 • zenicaonline

  January 25, 2010 at 07:54

  U pravu ste, Dzevade. Hakala je rodjen u Nemili. Hvala na ispravci.

  A sto se tice njegovih plakata, on je ovdje trenutni i aktuelni primjer. Rekli smo vec da u gradu vlada ocajno stanje po pitanju kulture plakatiranja.

 • neko sa Jalije

  January 25, 2010 at 09:13

  Ovdje ja nebih o primjeru već o problemu. Neovlašteno i neregularno plakatiranje je regulisano zakonom i postoje precizne smjernice šta i kako.
  Netreba sada spominjati ovog pjevaća , on se samo uklopio u sivilo, po meni su gospoda iz urbanističke inspekcija ovdje jako neodgovorna jer svojom nesposobnošću direktno utiću i doprinose ovakvom stanju.
  Zna se da na području grada Zenice postoje firme koje su iznajmile prostore i vrše plakatiranje, zna se da je zakon regulisao neovlašteno plakatiranje, a sada znao i da gospoda iz inspekcije nezna i neće da radi svoj posao.
  Njima je lakše sisati državnu sisu nego se podići i nešto uraditi i zaraditi sebi platu i malo rasteretiti buđet za neka socijalna davanja. Isti znaju svojim uskim, ograničenim pogledima peglati one koji pokušavaju svojim radom nešto ostvariti i nečekati da im država nešto da več čak uplate i dio poreza toj istoj državi i tim istim “inspektorima”. I pride još oni imaju zagarantovan posao i platu a vi ostali vi koji neradite, pa šta ste vi “neradnici”.
  Muka mi je više od priče nema novca, ma nije ljudi sve ni u novcu eto vidite, a kako če ga i biti kad nećemo da radimo. Ova inspekcija i ine druge direktno mogu u ovakvom stanju sebi zaraditi visoke plaće jer ovo sadašnje vrijeme nezakonja je eldorado za iste, al ne oni bi da se uhvate jednog i da njemu ogule svu kožu, umjesto da nekim umjerenim promišljenim kaznama i svojim radom doprinesu i sebi i društvu u cijelini.
  ” Eh da mi je osjetiti ….. “

 • ziki

  January 27, 2010 at 18:09

  Kad ste vec kod Hakale, moram jedan komentar dati…pa kad nema smisla za promociju i reklamu nek plati ljude prof. koji to rade…a ko ga nagovori da onako pozira Boze mili…nema sanse da ima stilista…ona plakata u centru u sesiricu i tregericama…100% TIROLAC, ko zna mozda je poceo jodlat na novom albumu…a retusiran kao da je 1l botox-a potrosio.Shok!

 • zondlo dindlo

  January 29, 2010 at 01:19

  zenica je trenutno pod opsadom okolnih sela koja u gradu i vedre i oblace dok je tako i plakati i sve ostalo je normalno..bar nekima ?

 • Ahmed

  January 29, 2010 at 16:15

  Još bi trebalo da se sažalimo nad ovim necivilizacijskim i tipično seljačkim primjerom uništenja zelenila i “pljuvanja” po svemu što je urbano?? Haloooooo, kakav dječačić? Kakva “plačem ti na ramenu” papazjanija od priče? Čemu opravdavanje anti-civilizacijskog postupka?

  Ovo nije normalno, ljudski, civilizovano ni urbano. Što se inspekcije u pitanju tiče, zaslužuju da ih se zatvori zbog izostanka reakcije na sve ovakve postupke.

  Ne samo njih, i svakog ko je na plakatu također treba kazniti jer se tako najlakše dođe do odgovora na pitanje “Ko je plakatirao?”.

  Čaršija zatrpana smećem i nikom ništa. I da ga još pravdamo? Ma mi smo đuturile fuj …

 • sunset

  February 9, 2010 at 21:55

  Pa čovjek stanuje u travničkoj cesti! Pokušajte se sjetiti koliko je čovjek održao humanitarnih koncerata!Jedan profesor koji daje instrukcije iz engleskog jezika je “heftaricom” zabijao u drveće svoje oglase.

Leave a reply

* means field is required.

*

*

Ostavljanjem komentara slažete se sa pravilima korištenja.