zenicaonline@gmail.com

Hakala, zar te nije stid?!

Tekst i foto: Hana Kazazović

Već danima po gradu srećem plakate pjevača Nihada Fetića – Hakale, Zeničanina koji pjeva onu poznatu himnu ArcelorMittala “Eh, da mi je osjetiti željezarin miris dima…”. Hakala snimio svoj deseti CD i “Udruženje estradnih izvođača Ze-Do Kantona” organizuje promociju njegovog CD-a skupa sa proslavom estradne Nove godine, u jednom objektu nekad krajem januara.

I sve bi to prošlo pored mene normalno kao i većina dešavanja koja mi nisu interesantna da nisam danas ugledala ove plakate. Poznato je da je kultura plakatiranja u Zenici na dnu, tačnije vlada nekultura, ali ovo je prevršilo svaku mjeru! Ja sam uslikala dva, a izbrojala sam sedam stabala u Travničkoj ulici koja su ovako fino oblijepljena selotejpom i plakatima.

Nisam do sada imala priliku da ih zovem ali sam pronašla telefon Eko-policije i Eko-inspekcije u gradu. Oni se inače nalaze na adresi M.S. Serdarevića 1, odmah pored kafea “Trijumf”, blizu Parne pekare. Broj telefona im je +387 32 249 102, a dodali smo ga i u naše “Korisne telefone i linkove”, ako kad kome zatreba. Znam da je subota i da vjerovatno ne rade, ali čini mi se da je ovo posao kojim se oni trebaju baviti. U krajnjem slučaju, vrlo lako je na osnovu sadržaja plakata doći i do počinitelja ovog nedjela, da ne kažem zlodjela.

About the Author

Related Posts

 1. zondlo dindlo

  pa redovno su plakati po stablima i mnogim drugim mjestima koja nisu predvidjena za to, ali dok se lijene guzice pokrenu to je vec problem za koji oni obicno nemaju rijesenje

 2. Mirsad Đulbic

  Nema love da plati plakatiranje na mjestima koja su za to predviđena (na stubovima gradske rasvjete), a vjerovatno nezna za đabno plakatiranje na javnim površinama u obliku vertikalnih cilindara!
  Haj’mo mu skupiti lovu, da ga “poguramo”!

 3. Kasim

  Neznam kako to, odjednom svi primijetise Hakaline slike.Eto i ja.Vrlo je cudno da dosad niko nije primijecivao “Ostale”Pa vidite samo kad su stranicki izbori, kuda se sve lijepi, i ko odljepljuje.Ko na koga lijepi i sta se sve ne radi.Cak i stranacke zastave po balkonima, privatnim autima, autobusima a da ne govorim o prodavnicama i izlozima.
  Jos nesto!
  Ove plakate Hakala placa sam i one koji ih lijepe, a stranke to rade iz nasih djepova, i mi sad protiv Hakale.Ja neznam da li postoji gradska uredba koja regulise ovo, a i ako postoji, izgleda da ne vazi.Pa zasto bi onda nekom zamjerili, kad svi cine isto.

 4. karabaja

  Sad ce novi izbori, sad ce opet ova stabla sa ekserima desetkama da stradaju “za pravdu i postenje”.

 5. schemso

  eto jest hakala doso sad iz njemacke i da maksuzije lijepi slike po stablima..to je neki neobrazovani ili neodgojeni djecacic vjerovatno uradio i to za neku dnevnicu mizernu..,to bih ja tako gledao a vi kako hocete.

 6. Dzevad Cosic -Soco

  Prvo bih naglasio da tog ” Hakalu” ne nazivate zenicaninom jer se zna gdje je rodjen ili porijeklom ( OD ?) Drugo to vi Zenicani koji ste ostali u Zenici nikada necete rijesiti,a takve i slicne probleme cete imati sve dok se zemlja ne stabilizuje ( da pretanu odroni i klizanje zemlje prema gradu) , jer sva ta desavanja su se pocela desavati oko devedesetih , pozdrav Soco

 7. zenicaonline

  U pravu ste, Dzevade. Hakala je rodjen u Nemili. Hvala na ispravci.

  A sto se tice njegovih plakata, on je ovdje trenutni i aktuelni primjer. Rekli smo vec da u gradu vlada ocajno stanje po pitanju kulture plakatiranja.

 8. neko sa Jalije

  Ovdje ja nebih o primjeru već o problemu. Neovlašteno i neregularno plakatiranje je regulisano zakonom i postoje precizne smjernice šta i kako.
  Netreba sada spominjati ovog pjevaća , on se samo uklopio u sivilo, po meni su gospoda iz urbanističke inspekcija ovdje jako neodgovorna jer svojom nesposobnošću direktno utiću i doprinose ovakvom stanju.
  Zna se da na području grada Zenice postoje firme koje su iznajmile prostore i vrše plakatiranje, zna se da je zakon regulisao neovlašteno plakatiranje, a sada znao i da gospoda iz inspekcije nezna i neće da radi svoj posao.
  Njima je lakše sisati državnu sisu nego se podići i nešto uraditi i zaraditi sebi platu i malo rasteretiti buđet za neka socijalna davanja. Isti znaju svojim uskim, ograničenim pogledima peglati one koji pokušavaju svojim radom nešto ostvariti i nečekati da im država nešto da več čak uplate i dio poreza toj istoj državi i tim istim “inspektorima”. I pride još oni imaju zagarantovan posao i platu a vi ostali vi koji neradite, pa šta ste vi “neradnici”.
  Muka mi je više od priče nema novca, ma nije ljudi sve ni u novcu eto vidite, a kako če ga i biti kad nećemo da radimo. Ova inspekcija i ine druge direktno mogu u ovakvom stanju sebi zaraditi visoke plaće jer ovo sadašnje vrijeme nezakonja je eldorado za iste, al ne oni bi da se uhvate jednog i da njemu ogule svu kožu, umjesto da nekim umjerenim promišljenim kaznama i svojim radom doprinesu i sebi i društvu u cijelini.
  ” Eh da mi je osjetiti ….. “

 9. ziki

  Kad ste vec kod Hakale, moram jedan komentar dati…pa kad nema smisla za promociju i reklamu nek plati ljude prof. koji to rade…a ko ga nagovori da onako pozira Boze mili…nema sanse da ima stilista…ona plakata u centru u sesiricu i tregericama…100% TIROLAC, ko zna mozda je poceo jodlat na novom albumu…a retusiran kao da je 1l botox-a potrosio.Shok!

 10. zondlo dindlo

  zenica je trenutno pod opsadom okolnih sela koja u gradu i vedre i oblace dok je tako i plakati i sve ostalo je normalno..bar nekima ?

 11. Ahmed

  Još bi trebalo da se sažalimo nad ovim necivilizacijskim i tipično seljačkim primjerom uništenja zelenila i “pljuvanja” po svemu što je urbano?? Haloooooo, kakav dječačić? Kakva “plačem ti na ramenu” papazjanija od priče? Čemu opravdavanje anti-civilizacijskog postupka?

  Ovo nije normalno, ljudski, civilizovano ni urbano. Što se inspekcije u pitanju tiče, zaslužuju da ih se zatvori zbog izostanka reakcije na sve ovakve postupke.

  Ne samo njih, i svakog ko je na plakatu također treba kazniti jer se tako najlakše dođe do odgovora na pitanje “Ko je plakatirao?”.

  Čaršija zatrpana smećem i nikom ništa. I da ga još pravdamo? Ma mi smo đuturile fuj …

 12. sunset

  Pa čovjek stanuje u travničkoj cesti! Pokušajte se sjetiti koliko je čovjek održao humanitarnih koncerata!Jedan profesor koji daje instrukcije iz engleskog jezika je “heftaricom” zabijao u drveće svoje oglase.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: