zenicaonline@gmail.com

Bazeni u Zenici – nekad i sad

Piše: Mirsad Đulbić

Prve bazene za kupanje je Zenica imala na toku Babine rijeke. Lokacija bazena je bila na cca 200 metara uzvodno od drugoga sadašnjega mostića na Babinoj rijeci, a koji se nalazi nekako kod općinske zgrade solidarnosti. Pješački put je išao malo koso između prvog i drugog solitera, brojano od studentskog doma. Na Babinoj rijeci je bio solidan drveni most, a na približno 7-10 m uzvodno od mosta je bila improvizirana brana sagrađena pobijanjem šina u zemlju i postavljanjem čeličnih limova, što je imalo za rezultat „jezerce“ iliti bazen, dužine oko 30-40 metara, najveće širine do 15 metara i dubine do 90 cm. Uzvodno dalje su na isti način na dva rukavca Babine rijeke bila napravljena dva bazena (benta) nekako iste dubine, ali mnogo manja po širini i dužini. Ovi „bazeni“ su napravljeni nekako oko 1953-54. godine i postojali su do gradnje negdašnjega bazena, koji je bio nekako na poziciji platoa zapadno od sadašnjeg tzv. olimpijskog bazena. Po mojem sjećanju je taj bazen sagrađen nekako 1958. ili 1959. godine. Iako nije imao nikakvih uslova niti pratećih objekata, bazen je uvijek bio dobro posjećen.

Sadašnji kompleks bazena je, ako se ne varam, pušten u rad 1965. ili 1966. godine. Stari se i zaboravlja. Sjećam se da sam radio na ravnanju zemlje oko bazena. Možda i griješim jednu godinu, jer sam radio i na ravnanju zemlje na Kamberovića polju, pa sad ne znam šta je bilo prije, šta kasnije.

Paviljon iznad bazena je bio jako dobro posjećen radi restorana, žive muzike i lijepe ljetne bašte, koja se prostirala i izvan betonskoga platoa.

Inače, Zenica je imala dosta kupališta na Babinoj rijeci, Bosni, Kočevi i Gračaničkoj rijeci. Na Bosni su najposjećenija kupališta bila: Bojin vir, Jagnišće (Jagnjište), Jalija, Jablanovi (Kamberovića polje) i jednostavno „Plaža“ na potezu od željezničkog mosta u pravcu sadašnjeg mosta kod Metalurga. Plaža je bila dijelom pješčana, a dijelom šljunčana. Skakalo se sa željezničkog mosta, ali su bile i dvije sezonske skakaonice. U Bosni je tada bilo riječnih školjki. Nisam pogriješio u pisanju. Bilo ih je, jer smo ih izranjali, a u pijesku je bilo mnogo njihovih ljuski, prosječne veličine 3 x 6 cm nekako elipsastoga oblika. Nestalo ih je intenzivnijim radom mokre separacije uglja rudnika Kakanj i nakon gradnje II faze TE Čatići – Kakanj.

Opisano, u vezi ranijih bazena, je vidljivo sa skice terena.

Zenički suvenirireklamadzunglasiva

About the Author

Related Posts

  1. miro

    koliko se i ja sjecam tako nekako je bilo samo da napomenem da smo mi iz Travnicke ulice imali jedan bent povis Susica mlina i dobro poznati ”’soldacki bent” kod Knajter baste,naravno na Kocevi a zimi smo se skijali Povis benta na Beslicevim njivama, tako su se zvale ako se nevaram).LIjepo se podsjetiti zar ne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: