zenicaonline@gmail.com

Otkud mi u ovoj priči uopšte?

hana_kazazovicDanas pišem na jedan poseban način – ova kolumna će se naći na portalu zenica-online.com, portalu koji je za sada u nekoj vrsti ilegale i to samo zbog toga što nije totalno završen. Naime, kako ćete uskoro vidjeti, nas troje smo došli na ideju da na jednom mjestu objedinimo sva svoja znanja o internetu, pisanju i bloganju skupa sa ljubavlju prema gradu u kojem živimo. Tako je i nastao zenica-online.com.

Zenica je grad koji ima više od 100.000 stanovnika i koji ima svašta nešto, ali prilično mu je loša prezentacija. Kad u svemogući Google ukucate „Zenica“ dobićete rezultate koji za jedan grad ove veličine i nisu baš reprezentativni. Ako krenete malo dublje istraživati vidjećete da se sav internet svijet vezan za Zenicu vrti na nekoliko stranica. Glavna je www.zenica.ba, zvanična opštinska prezentacija koja po mom ličnom mišljenju najbolje oslikava samu Opštinu – prilično je spora, ima malo vijesti i noviteta i sva je nekako kruta i ozbiljna. Kao vodeći website u gradu se s razlogom nametnuo Zenica Blog čiji je autor Adnan Džonlić, naš sugrađanin koji je ujedno i novinar u „Dnevnom avazu“. Ado pokriva sve što se tiče vijesti, ništa mu ne može promaći na radost svih nas i lično ne smijem ni zamisliti kolika bi uopšte bila naša informisanost da nije njegove volje i truda.

I tu prestaje sve, otprilike. Ne znam zbog čega ali sva ostala internet dešavanja su se preselila na Facebook. Ja znam da je veliki broj ljudi tamo prisutan i da im je to postao smisao boravka na netu ali ne smijemo zaboraviti jednu činjenicu – ima i onih koji nisu tu kao i onih koji su bili pa otišli.

Da, uglavnom je to najveći razlog zbog kojeg smo napravili ovo. Hoćemo da pokažemo šta sve znamo i možemo kao i to šta bismo mi voljeli čitati o Zenici i Zeničanima. A ima toliko zanimljivih stvari za predstaviti, istražiti, pokazati. Pa, da ne bismo bili jedni od onih koji samo pričaju i ništa ne poduzimaju investirali smo malo svoje volje i znanja u pravljenje stranice, te ćemo svakako investirati u cjelokupan projekat mnogo našeg vremena.

Za početak ću vam objasniti otkud dio/odjeljak o smještaju u Zenici i to ne samo na našem nego i na engleskom jeziku.

Pretpostavljam da je malo onih koji su u svom gradu imali priliku koristiti prenoćište u hotelima ili motelima. Pod ovim ne mislim na one koji obilaze pomenute ustanove radi provoda sa ljubavnicama ili zbog toga što ih zakonita supruga izbaci iz stana kad sazna za istu. Ajde, znamo svi da je to redovna pojava, nisam rekla ništa novo. Dakle, ne koristimo mi u gradu hotele ali koriste oni koji dolaze u grad. I šta mislite, kako će potencijalni gosti grada Zenice doći do informacija o tome gdje da prespavaju ako već unaprijed nemaju nešto obezbijeđeno? Pretpostavljam da će u Google ukucati nešto od sljedećeg : Zenica, smještaj, hoteli, hoteli u Zenici, ili stranci – accommodation, hotels. Probala sam, vjerujte, i rezultati baš nisu zadovoljavajući. Eventualno ćete dobiti linkove do Hotela Zenica ili Hotela Dubrovnik. Lično uvijek najviše volim kada dođem do liste svih koji su na raspolaganju pa da onda sa te liste sama biram. E, a nema tako nečeg, bar ne u prvih par stotina rezultata! Takve liste imaju na web stranicama www.bhtourism.ba i turizam-zdk.net. Prva je turistička stranica Bosne i Hercegovine i ima listu koja je relativo ažurirana. Do nje se dolazi ako tražite pojmove poput ‘turizam BiH“ i slično. Druga je stranica Turističke zajednice Ze-Do kantona i sa ovakvim nazivom i prilagođenošću Google-u mislim da je ni vidovita Džemila ne bi nikad našla. Oni imaju listu i finu prezentaciju ali kažem vam – ajde probajte vi zapamtiti ovo ZDK!

Zato smo mi stavili listu koju smo sklopili od svih koje smo pronašli. Popisujući ih vidjela sam da imamo finu ponudu, naročito za one sa malo dubljim džepom. Internet prezentacija vlasnika hotela i motela je u skladu sa stanjem hotela inače. Ovi privatni koji su relativno novi imaju i dobre i korisne prezentacije. Oni koji inače imaju problema sami sa sobom i vlasničkim odnosima poput Hotela Internacional, Rudar i Dom Penzionera jedva imaju i telefon. U svakom slučaju nadam se da će se uskoro riješiti i njihova situacija mada ne znam kolika je uopšte potreba u gradu za smještajnim kapacitetima. Puno je kad se dešava na primjer ZEPS ili neki sportski događaj. Ali u svakom slučaju šteta je da takvi objekti propadaju.

I da, svakako bi trebalo napraviti nešto za ljude malo plićeg džepa, odnosno za one koji ne dolaze poslovno u zenicu. Možda od Hotela Rudar napraviti neki dobar Hostel? Ne bi bilo loše.

U svakom slučaju nadam se da će ovi naši odjeljci pomoći nekom prilikom posjete našem gradu i da će mu olakšati odluku o tome gdje da prespava.

About the Author

Related Posts

 1. damir_072

  pratim duze vrijeme vasha tri bloga (hana, damir, kerim) i mogu reci da mi je ovaj sajt uljepsao dan. da ne ponavljam stvari koje si sama u kolumni napisala, silno bih volio da istrajete sve troje (uz eventualna pojachanja) na ovome sajtu, cak i po cijenu da potpuno zajebete blogove. znam da novac nije spiritus movens ovog sajta, ali se iskreno nadam da cete svojim entuzijazmom uspjeti privuci i neke reklame. zato hajde sada da mi chitaoci za pochetak napucamo rejtng ovoga sajta na alexi i utrpamo ga u top 100 u bosni.

  puno srece!

 2. kasim

  Odlicno!

 3. Nina

  Super, članak je predobar i sve što sam mogla do sada pročitati…inače volim kolumne, samo da nisu preeeduge..overtime is boring time…Uglavnom, Samo Naprijed!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: